28 Jun
28Jun

Otok, umeščen med Kreto in Rodosom, a čisto samosvoj, divji in predvsem: vetroven. Tu ne boste našli mnogo zgodovine, a bojda so tu živela mitološka bitja... Karpatos ni otok, ki bi bil turistično oblegan in prav zato je še toliko bolj privlačen. Primeren je za vse, ki si ne želite množice turistov, radi odkrivate nove in skrite kotičke in vse, ki obožujete veter, saj prav zaradi njega nikoli ni zelo vroče, pa še komarjev je precej manj.

Večina turistov si za bivanje izbere glavno mesto Pigadia/Karpatos: tu je tudi zvečer polno oblegano, tu je največ restavracij in trgovinic. Po moji oceni je tu in v bližnjem Amoopi kar do 80% vseh turistov, ostalo pa se porazdeli po vasicah Arkasa, Finiki, Lefkos.

Velikih nakupovalnih središč na otoku ne boste našli, pa tudi ne velikih hotelov. All inclusive ponudbe ni. Otok še, k sreči in upam, da še bo vztrajal, caplja za večjimi otoki. Tu živi samo 6.000 prebivalcev, večina mladih se konec sezone preseli v Atene ali drugam in se vrne aprila, da začnejo z delom. V sezoni pa za njih počitka ni, razen v letu 2020, ko so delali samo en mesec, turistov pa je bilo samo za vzorec. 

Nekaj vtisov iz letošnjih počitnic pa delim z vsemi, ki jih morda zanima nekaj več, se tja odpravljate in bi vam informacije prišle prav.

Plaže

Plaža števila 1&7: Saint Nicolas Beach ARKASA

Gre za eno največjih plaž na otoku. Peščena. Morje skoraj vedno valovi, saj je veter tu najmočnejši. Za dva ležalnika in marelo boste odšteli 15€. Na plaži restavracija, tudi z nekaj hrane.Fredo capucino vas bo stal 4€, sveže stisnjen pomarančni sok 4,5€, cena pic je med 10 in 13€, lahko pa si privoščite solate za okoli 8€. Ves dan vas bo spremljala zelo glasna glasba, plaža vsekakor ni za tiste, ki si želite miru, vsaj v sezoni ne. Je pa bila temperatura vode tu najtoplejša.


Plaža številka 2: umeščena nekje na letališkem področju

Ko iščeš eno plažo in je ne najdeš, naletiš na popolnoma samotno plažo, vsega skupaj nas je bilo na njej šest ljudi. Vseeno so bili postavljeni ležalniki in marele. Izkazalo se je, da je za njih potrebno odšteti 10€ (za komplet). Restavracij ni, je pa mir in tišina in kristalno morje, kot je pravzaprav povsod na Karpatosu.


Plaža številka 3: Diakoftis Paradise Beach

Karpatoški Maldivi, nedvomno. Makadamska cesta vas nekaj kilometrov vodi čisto ob letališču, a pogled na resnično najlepše morje na otok je neprecenljiv. Žal je ta razgled in to kopanje zelo drago: najem dveh ležalnikov in marele vas bo stalo kar 25€! V bifeju nad plažo je cena frapeja 5€. Značilno za to plažo je tudi to, da je veter tu res zelo močan, zaradi česar nimate občutka vročine, pa vendar ni velikih valov, tako da je kopanje res top.


Plaža številka 4: Kyra Panagia

Kake pol ure stran od glavnega mesta Pigadie/Karpathos je očarljiv zaliv, na katerega pridete po strmi cesti in ovinkih navzdol. V samem zalivu je nekaj hotelčkov in apartmajev. Cena dva ležalnika in marela je 12€, na plaži pa je vseskozi možno direktno naročiti pijačo, ki vam jo prinesejo. Dve restavraciji sta neposredno nad plažo, cene so čisto povprečne in ugodne (testenine 8-10€, fredo capucino 2,5€, toliko odštejete tudi za pijače v pločevinkah, kozarec vina pa je 4€.


Plaža številka 5: DiafaniČe se odpravite na Olympos, samo nekaj kilometrov naprej je majhno mestece Diafani, ki je sicer drugo pristaniško mesto na otoku, kjer pristajajo trajekti, od tu pa so tudi izhdišča za izlet na otok Saria. Presenetljivo simpatično mestece s kamenjasto plažo, polno je restavracij in bifejčkev in seveda vam v njihovem sklopu prav tako direktno do ležalnikov prinesejo pijačo. Za dva ležalnika in marelo odštejete 10€, pločevinke mrzle pijače so po 2,5€, a prav toliko boste plačali za pomarančni sok.


Plaža številka 6: Lefkos

Po mojem osebnem mnenju je tole zmagovalna plaža. Je velika, pa vendar, kljub čisto zasedenih ležalnikov ni občutiti ne gneče, ne vrišča. Še celo nekaj naravne sence borovcev boste našli. Je pa tu ponudba najdražja, povprečno po 2€ več boste odšteli za vsako pijačo ali hrano, za ležalnik pa boste kljub temu plačali 10€. Ker je plaža v zalivu, ni toliko vetra in morje je precej bolj mirno, pa tudi toplo.Hrana, bencin in mestecaCene hrane na Karpatosu so čisto sprejemljive. Za fredo capucino (kavo z ledom in mlekom) boste odšteli med 2,5€ in 4€, toliko tudi za pijače v pločevinkah ali pomarančni sok. 

V grških restavracijah ne pozabite, da najprej poskusite predjedi, to je skoraj obvezno. Poskusite česnov kruh, saganaki (sir v testu, lahko z medom in zelišči, a vedno z limono), ocvrte bučke, tzatziki... Cene se gibljejo med 4 in 7€ za posamezno predjed. Za gyros z vso prilogo je povprečna cena 12€ za testenine med 8 in 12€, ravno toliko stanejo solate.

Zelo priporočam restavracijo GRANDE in ANEMOUSSA v Pigadii. V prvi boste našli zelo različno izbiro grških in tudi ostalih jedi, mesnih in ribjih,  pa tudi sladic, sladoledov in koktejlov.

Pustite se presenetiti: v Grčiji skoraj vedno postrežejo z gratis predjedjo ali pa sladico. Tako so tu postregli s česnovim kruhom in tzatzikijem. V Anemoussi s toplimi bombetkami in paradižnikovim tzatzikijem, po obroku pa še poseben, njihov liker. V restavraciji v Arkasi smo bili deležni sladice: grški jogurt z medom in rozinami.

Anemoussa je italijanska restavracija. Izvrstne testenine in pice, a tudi nekaj mesnih jedi in solat je na voljo. Ambient pa.. uff, kak pogled na mestece in morje! 

Cene bencina: konec junija 1l bencina 2,69€. K sreči razdalje na otoku niso velike, bolj kot razdalje so težava ovinki, vzpetine, strmine in v skladu s tem omejitve na 50 ali 30.


OLYMPOS: mestece, ki ga je vredno videti


Ja, kar dolga vožnja je do tja, speljana skozi hribe, seveda. Ni čisto jasno, kaj bi tam sploh lahko bilo, razen koz, a ko se odpre pogled na to mesto... uauuu. Sprehod po ozkih ulicah, mimo kavarnic, kjer te celo pozdravijo po slovensko, obisk pekarne, v kateri vse jedi pretežno peče gospa, ki tudi streže in je nadvse zadovoljna, ko ugotovi, da nekdo govori malo grško... Hišice z modrimi polkni, mucki, ki jih sicer povsod na Karpatosu kar mrgoli, kavica v senci.. Privoščite si to razvajanje, priporočam.


Menetes je še eno podobno mesto na vzpetini. Če bivate v Arkasi, skozi Menetes pelje cesta do glavnega mesta. Parkirate kar nekje sredi mesteca, če uspete dobiti mesto, in se sprehodite po njem ali obiščete restavracijo v mestu.

Arkasa: naš hotel je bil ROYAL BEACH HOTEL. Krasen razgled na bazen in plažo. Zaradi silnega vetra imaš ponoči občutek, kot da spiš na plaži in poslušaš valovanje morja. Nobene gneče še ni bilo, pa tudi sicer je hotel majhen, ima 14 apartmajev in 28 studiev, a konec junija je bilo morda zasedenih največ 10 sob. Zajtrk raznovrsten, osebje izredno prijazno. Je pa do mesteca slab kilometer, tudi do prve trgovine. Je pa zvečer prijetno jesti v taverni na plaži, ali se sprehoditi do središča. Na področju same Arkase kar nekaj majhnih hotelčkov in apartmajev.


POLETNO BRANJE:

Hja, seveda moram priporočati:

roman SOLZE, KI IH NI: ki vas bo pretresel. Razkrivam temačno skrivnost Irske. Težko jo boste odložili, a po zgodbah, kjer se izmenjujejo tri ženske, si lahko privoščite oddih in skočite v morje.

zgodbe ŠEPET ZGODB: ker so krajše, preberete eno, malo zadremate, se skopate, greste na pijačko, se vrnete in preberete novo zgodbo. Ker je v trdi vezavi, je knjiga tudi odporna na slani morski zrak, zgodbe pa so takšne, da boste po prebrani še malo razmišljali. 

Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.