ZMENKI - Kaj bralci pravijo o knjigi?

Oddajte svojo oceno knjige ZMENKI, ali pa preberite mnenja bralcev na spodnji povezavi:

https://www.goodreads.com/book/show/55850152-zmenki

OCENA KNJIŽNE BLOGERKE NAVALOVIHVRSTIC, OCENA 5/5

https://navalovihvrstic.blogspot.com/2020/12/mojca-rudolf-zmenki.html

OCENE BRALCEV

Zanimiva in privlačna mladinska pripoved, v kateri spoznamo Simona, ki ravno konča osnovno šolo in se vpiše na gimnazijo. Je rahločuten in dober fant. Njegovo življenje je seveda polno stresa: vpis na šolo, prijatelji, dekleta in facebook, mlajša sestra, za nameček pa prileti v njegovo življenje še pisatelj iz preteklosti. Sam Ivan Cankar.V zgodbi se mojstrsko prepletata sodobni jezik in jezik izpred sto let. Spoznala sem marsikatero zanimivo podrobnost iz življenja našega literarnega velikana.Iz vsake strani kipi avtoričin ponos na slovenski jezik in slovensko besedo. Bere se lahkotno, zgodba te posrka vase, da ji z zanimanjem slediš. Preskoki v času jo izjemno popestrijo, sam jezik pa je sočen in nazoren. Ugaja mi, da ima Simon hrbtenico in kljub mladostniškemu iskanju prave vrednote. 

Emily Enveritas

Prebrala Zmenke od Mojca Rudolf.  Zelo dobro napisan, poučen mladinski roman. Čestitke avtorici za idejo in super izvedbo. V tej knjigi se ogromno dogaja. Ni samo še en mladinski roman, ki ga z lahkoto prebereš in pozabiš. Je malce zahtevnejši, z dodano literarno vrednostjo. Povsem primeren za božično novoletno darilo bralnim navdušenkam in navdušencem. Pa še to bi dodala, da sicer ne berem mladinskih romanov in zato ga veliko lažje pohvalim, ker sem ga res z veseljem prebrala, od začetka do konca. 

A.B.KROOS


Ta vonj ... Spet bo zmenek

Še niti na sredini nisem, ampak lahko samo rečem: Kapo dol!

Mojca Rudolf: ZMENKI- zamisel za roman sezuje- tako pretkan in posrečen že naslov- neobičajen razvoj zgodbe- kako subtilno pretakate nešteto zgodovinskih, biografskih dejstev v glavo (mladega) bralca- slog mehak, krasno berljiv, besedne zveze prefinjeno izbrane glede na situacijo in namen, ki naj bi jih dosegle v bralcu- humor in aktualnost- kako mlad človek sreča samega sebe v alter egu prišleka iz davnine- in nenazadnje: ljubezen je v zraku, zmenkarije  s starimi časi, zmenkarije s samim seboj. "In z mojo Nino."

Zanimivo branje najmanj za najstnike, ki hočejo in zmorejo več. Idealno za "bralni maraton" in bralno značko.

Nominiram za Cankarjevo tekmovanje!

Nekaj drobtin iz knjige za pokušino:

In mi imamo resničnost, sanj pa tako malo, me je spreletelo.

Ima res šele 10 let, a živce mi razjeda za 100.... 

v njegov hrbet vrta 19 parov oči, od tega en prekrasen in moder.

V sebi sem vedel, da sem jo prizadel, da sem jo ranil ravno tam, kjer je bila najbolj ranljiva.Ampak žal - bilo mi je vseeno. 

Sabina Zalokar
Pripombe
* E-poštno sporočilo ne bo objavljeno na spletni strani.